Astrid heeft met succes de cursus Parkinson en Ademhalingsproblemen afgerond, waardoor ze mensen die de ziekte van Parkinson hebben nog beter kan begeleiden.

Iemand die Parkinson heeft, kan verschillende ademhalingsproblemen hebben. Dit is mede afhankelijk van het stadium. In het algemeen:

 • In het begin van de ziekte
  De aansturing kan al minder goed zijn, over het algemeen heeft men hier geen last van. Af en toe wordt vergeten diep in te ademen, vooral bij het doen van meerdere dingen tegelijk en vooral bij spreken: aan het eind van de zin komen mensen adem tekort.
 • Wat later in de ziekte
  Men ervaart hinderlijke en beperkende ademhalingsproblemen, je ziet dan dat er oppervlakkig en hoog in de borst geademd wordt. Medicatie kan deze problemen soms verergeren: na  inname van medicatie ervaart men in eerste instantie ademproblemen.
 • In nog latere fase
  Door het afnemen van kracht vermindert de hoest- en slikkracht. Een training om krachtig uit te ademen is dan vaak nodig.

Kinderen die stotteren willen vaak veel vertellen, maar spreken niet vloeiend. In het spreken zijn dan herhalingen, verlengingen of blokkades (vaste stotters) hoorbaar. Dit komt doordat de hersenen, zenuwen en spieren die gebruikt worden bij het spreken niet zo goed samenwerken.

Joyce rondde onlangs een cursus RESTART DCM af. Dit is één van de twee wetenschappelijk geteste stottertherapieën die in Nederland toegepast worden bij jonge kinderen. Werkend volgens deze therapie, kijkt en werkt Joyce aan het verlagen van de verwachtingen ten aanzien van het spreken. Soms zijn deze verwachtingen niet in balans met de mogelijkheden die het kind heeft om vloeiend te spreken. Het kind wil vlot is vertellen, terwijl hij/zij daar (nog) niet de mogelijkheden voor heeft. Deze verwachtingen zijn overigens niet alleen die van het kind zelf, maar kunnen ook uit de omgeving van het kind komen, bijvoorbeeld van ouders, broertjes/zusjes en leerkrachten.  Als nodig geeft Joyce het kind ook mogelijkheden om vloeiend spreken te stimuleren.

Klik hier voor meer informatie over de RESTART DCM therapie.

Bij Amber kunt u nu ook terecht voor Moving Cupping Therapie. Cupping is een zuigtechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid en vervolgens bewogen worden over de huid.

Deze therapie zetten we in naast manuele facilitatie van de larynxspieren (spieren van aangezicht, strottenhoofd en nek- hals- keel- gebied), stemmassage en taping van het nek- en halsgebied, omdat het liftende effect van cupping op de huid en bindweefsellagen een waardevolle aanvulling is.

De therapie werkt ontspannend en mobiliserend, zorgt voor afvoer van afvalstoffen en vocht, verbetert de doorbloeding, elasticiteit en stevigheid van de huid, en helpt bij verminderen van pijn.

Klachten die behandeld worden met o.a. de Moving Cupping Therapie zijn:

 • kaakklachten
 • nek- en hals klachten
 • brok in de keel gevoel (globus)
 • een verkeerde houding
 • te veel spanning
 • slikproblemen

Astrid van Noije is aangesloten bij een van de netwerken van MS Zorg Nederland, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met multiple sclerose en hun naasten. Zij volgde hiervoor de basisopleiding bij dit netwerk, waarin ze geschoold werd in alles rondom multiple sclerose (MS).

MS kan negatieve invloed hebben op spraak en communicatie. Ook problemen met gehoor, kauwen en slikken komen voor. De kwaliteit van leven kan door deze klachten sterk verminderen. Astrid is gespecialiseerd in het verlenen van zorg op dit vlak.

Meer informatie over logopedische behandeling bij MS? Neem dan contact op met Astrid van Noije.

Door krachtverlies door langdurige ziekte, intubatie en sondevoeding kunnen ex-coronapatiënten slikklachten en voedingsproblemen hebben. Door een verzwakte ademhaling kan ook de stem zwakker en de articulatie minder goed zijn. Logopedie kan in al deze gevallen ingezet worden.

U kunt bij Logopedie Oisterwijk terecht als u slikstoornissen (dysfagie), heesheid of stemzwakte, verminderde articulatie en/of ademhalingsproblemen bij spreken hebt als gevolg van Corona. Tijdens de behandeling werken wij samen met andere disciplines. Zo nodig hebben wij multidisciplinair overleg met uw verwijzend arts,verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut om u zo goed mogelijk te begeleiden bij uw herstel en revalidatie.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze behandelingen en de mogelijkheden.

Medisch Centrum Oisterwijk vestiging Logopedie Oisterwijk

Al onze behandelingen in Oisterwijk vinden vanaf 1 september plaats in Medisch Centrum Oisterwijk, Moergestelseweg 34. Vanaf die datum sluit onze vestiging Medisch Centrum Voorste Stroom. Uiteraard blijven we wel samen werken met de in Medisch Centrum Voorste Stroom gevestigde specialisten.

Joyce de Kousemaeker, logopediste bij Logopedie Oisterwijk

Joyce komt vanaf 1 januari in onze praktijk werken. Zij vervangt Jorien die per 1 november bij Logopedie Oisterwijk vertrekt.

Voordat zij haar opleiding tot logopediste aan de Paramedische School in Eindhoven startte, rondde ze een sociaal medische opleiding af waarbij ze veelvuldig werkte met volwassenen en kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Joyce werkt sinds 2011 als logopediste en deed extra kennis en ervaring op met onder meer:

 • OMFT en andere afwijkende mondgewoonten
 • spraak- en taalproblemen
 • broddelen
 • hyperventilatie, verkeerde spreekademing
 • taalproblemen bij meertaligheid
 • stemproblemen, manuele facilitatie van de larynx, Lax Fox
 • genderdysfonie
 • fonologische stoornissen

logopedie KIWA kwaliteitscyclusNa in 2015, 2017 en 2019 de kwaliteitstoets Logopedie van het KIWA behaald te hebben, is het ons vandaag opnieuw gelukt om deze onafhankelijke toets met succes af te sluiten! En daar zijn we heel trots op.

Deze kwaliteitstoets is een onafhankelijk instrument dat de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom logopedie in onze praktijk inzichtelijk maakt. Deze onafhankelijke toets (ook wel audit genoemd) vond plaats bij onze praktijk in zowel Oisterwijk als Haaren. We bleken aan alle criteria te voldoen!

Logopediste Amber de Kok Logopedie Oisterwijk

Vanwege ons toenemend aantal cliënten is ons team uitgebreid met allround logopediste Amber de Kok. Zij heeft de nodige ervaring als logopediste voor zowel kinderen als volwassenen.