cursus Astrid adem-, globus en slikklachten

Astrid volgde de cursus Hartcoherentie en kan mensen met adem-, globus (brokje in de keel)- en slikklachten helpen met een methode die de hartcoherentie verbetert..

Het verschil in hartslagen bij de in- en uitademing wordt hartritme variabiliteit genoemd. Bij inademen gaat het hart sneller kloppen en bij uitademen vertraagt je hartslag. Een hoge hartslag variabiliteit is gezond en het vertelt iets over de autonomie en status van het lichaam. Ontspannen (leren) in- en uitademen beïnvloedt het hartritme en zorgt voor een coherent ritme. Tijdens haar behandeling volgens deze methode leert Astrid u hoe u uw hartcoherentie kunt trainen en beïnvloeden.

Zij volgde deze cursus in Dongen bij praktijk Gerrits Hoofd Hals Therapie en Ademregie.

Amber de Kok werkt sinds december 202o als allround logopediste bij Logopedie Oisterwijk en is sinds 1 januari mede-eigenaar van Logopedie Oisterwijk. Samen met Astrid van Noije vormt zij nu een maatschap.

Mae stagiaire bij Logopedie Oisterwijk

Vierdejaars logopediestudent Mae loopt ook dit schooljaar stage bij Logopedie Oisterwijk. U kunt haar tegenkomen op dinsdag bij Astrid en op donderdag bij Amber.

Het onderwerp waarop ze wil afstuderen is ‘Groepsbehandeling bij OMFT’. Omdat ze vorig jaar haar derdejaars stage (werken met kinderen) bij ons goed heeft afgerond, zal ze ook zelfstandig kinderen behandelen (uiteraard onder onze supervisie).

Astrid heeft met succes de cursus Parkinson en Ademhalingsproblemen afgerond, waardoor ze mensen die de ziekte van Parkinson hebben nog beter kan begeleiden.

Iemand die Parkinson heeft, kan verschillende ademhalingsproblemen hebben. Dit is mede afhankelijk van het stadium. In het algemeen:

 • In het begin van de ziekte
  De aansturing kan al minder goed zijn, over het algemeen heeft men hier geen last van. Af en toe wordt vergeten diep in te ademen, vooral bij het doen van meerdere dingen tegelijk en vooral bij spreken: aan het eind van de zin komen mensen adem tekort.
 • Wat later in de ziekte
  Men ervaart hinderlijke en beperkende ademhalingsproblemen, je ziet dan dat er oppervlakkig en hoog in de borst geademd wordt. Medicatie kan deze problemen soms verergeren: na  inname van medicatie ervaart men in eerste instantie ademproblemen.
 • In nog latere fase
  Door het afnemen van kracht vermindert de hoest- en slikkracht. Een training om krachtig uit te ademen is dan vaak nodig.

Kinderen die stotteren willen vaak veel vertellen, maar spreken niet vloeiend. In het spreken zijn dan herhalingen, verlengingen of blokkades (vaste stotters) hoorbaar. Dit komt doordat de hersenen, zenuwen en spieren die gebruikt worden bij het spreken niet zo goed samenwerken.

Joyce rondde onlangs een cursus RESTART DCM af. Dit is één van de twee wetenschappelijk geteste stottertherapieën die in Nederland toegepast worden bij jonge kinderen. Werkend volgens deze therapie, kijkt en werkt Joyce aan het verlagen van de verwachtingen ten aanzien van het spreken. Soms zijn deze verwachtingen niet in balans met de mogelijkheden die het kind heeft om vloeiend te spreken. Het kind wil vlot is vertellen, terwijl hij/zij daar (nog) niet de mogelijkheden voor heeft. Deze verwachtingen zijn overigens niet alleen die van het kind zelf, maar kunnen ook uit de omgeving van het kind komen, bijvoorbeeld van ouders, broertjes/zusjes en leerkrachten.  Als nodig geeft Joyce het kind ook mogelijkheden om vloeiend spreken te stimuleren.

Klik hier voor meer informatie over de RESTART DCM therapie.

Bij Amber kunt u nu ook terecht voor Moving Cupping Therapie. Cupping is een zuigtechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid en vervolgens bewogen worden over de huid.

Deze therapie zetten we in naast manuele facilitatie van de larynxspieren (spieren van aangezicht, strottenhoofd en nek- hals- keel- gebied), stemmassage en taping van het nek- en halsgebied, omdat het liftende effect van cupping op de huid en bindweefsellagen een waardevolle aanvulling is.

De therapie werkt ontspannend en mobiliserend, zorgt voor afvoer van afvalstoffen en vocht, verbetert de doorbloeding, elasticiteit en stevigheid van de huid, en helpt bij verminderen van pijn.

Klachten die behandeld worden met o.a. de Moving Cupping Therapie zijn:

 • kaakklachten
 • nek- en hals klachten
 • brok in de keel gevoel (globus)
 • een verkeerde houding
 • te veel spanning
 • slikproblemen

Astrid van Noije is aangesloten bij een van de netwerken van MS Zorg Nederland, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met multiple sclerose en hun naasten. Zij volgde hiervoor de basisopleiding bij dit netwerk, waarin ze geschoold werd in alles rondom multiple sclerose (MS).

MS kan negatieve invloed hebben op spraak en communicatie. Ook problemen met gehoor, kauwen en slikken komen voor. De kwaliteit van leven kan door deze klachten sterk verminderen. Astrid is gespecialiseerd in het verlenen van zorg op dit vlak.

Meer informatie over logopedische behandeling bij MS? Neem dan contact op met Astrid van Noije.

Door krachtverlies door langdurige ziekte, intubatie en sondevoeding kunnen ex-coronapatiënten slikklachten en voedingsproblemen hebben. Door een verzwakte ademhaling kan ook de stem zwakker en de articulatie minder goed zijn. Logopedie kan in al deze gevallen ingezet worden.

U kunt bij Logopedie Oisterwijk terecht als u slikstoornissen (dysfagie), heesheid of stemzwakte, verminderde articulatie en/of ademhalingsproblemen bij spreken hebt als gevolg van Corona. Tijdens de behandeling werken wij samen met andere disciplines. Zo nodig hebben wij multidisciplinair overleg met uw verwijzend arts,verpleegkundige, diëtist en fysiotherapeut om u zo goed mogelijk te begeleiden bij uw herstel en revalidatie.

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze behandelingen en de mogelijkheden.

Medisch Centrum Oisterwijk vestiging Logopedie Oisterwijk

Al onze behandelingen in Oisterwijk vinden vanaf 1 september plaats in Medisch Centrum Oisterwijk, Moergestelseweg 34. Vanaf die datum sluit onze vestiging Medisch Centrum Voorste Stroom. Uiteraard blijven we wel samen werken met de in Medisch Centrum Voorste Stroom gevestigde specialisten.