Wat is OMFT?
Afwijkende mondgewoonten
Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen die negatief zijn voor de gebitsstand, spreken, gehoor en gezondheid. Zoals bijvoorbeeld mondademen, afwijkend slikken en kauwen, duim- en vingerzuigen, lispelen en slissen. OMFT (oro-myofunctionele therapie) is een therapie voor behandeling van deze mondgewoonten.
Mondademen is de gewoonte om de lippen niet te sluiten, waarbij er niet door de neus wordt geademd. Hierdoor verslappen de mondspieren, droogt de mond uit, is er minder speeksel en wordt er veel minder geslikt. De kans op oorontstekingen en andere gezondheidsproblemen neemt hierdoor toe, omdat de buis van Eustachius zich te weinig opent.
Bij afwijkend slikken ligt de tong vaak laag in de mond en duwt de tong tegen de tanden die hierdoor scheef kunnen gaan staan. Ook kan tijdens het spreken de tong tussen de tanden komen. Lispelen of slissen is het gevolg; het spreken wordt daar vaak onduidelijk van.
Duim- of vingerzuigen is normaal bij een baby en peuter, omdat zij een grote zuigbehoefte hebben. Door deze gewoonte kunnen tanden scheef groeien en kan de mondvorm (gehemelte) veranderen. Kinderen die als kleuter nog duimen of vingerzuigen hebben een grotere kans op een slappe mondmotoriek, met verkeerd slikken als gevolg.
Oefeningen en advies
Kinderen en volwassenen
Amber de Kok en Joyce de Kousemaeker zijn OMFT-therapeut. Hun behandelingen zijn gericht op het herstel van verstoord evenwicht en functioneren van de spieren in en om de mond. Alhoewel het meestal kinderen betreft die belang hebben bij deze therapie, zijn er ook volwassenen die van hun specialisme gebruik maken.
Na een onderzoek volgt een advies over de behandeling. In het geval van mondademen zal dit vooral gericht zijn op lipsluiting en op het verstevigen van de mondmotorische spieren. U of uw kind krijgen oefeningen die de spieren van de tong en lippen versterken en specifieke oefeningen die ademen via de neus stimuleren. Daarnaast wordt de tongpositie zowel in rust als tijdens het spreken getraind en komt de articulatie aan bod.
Afwijkend slikken wordt meestal voor of vlak na de wisseling van de voortanden van uw kind aangepakt. Ook is het wenselijk het duimzuigen vóór de wisseling van de voortanden af te leren, omdat dit een nadelige invloed heeft op de gebitsontwikkeling. Logopedie Oisterwijk kan u hierbij adviseren.
Twijfelt u of wij u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.