Stem niet in overeenstemming met nieuwe sekserol
Stemstoornis transsexuelen
Genderdysfonie is een stemstoornis die voorkomt bij transseksuelen. De klacht die zij hebben is dat de stem niet in overeenstemming is met de veranderde sekserol. Bij genderdysfonie is de stemvorming (fonatie) op zich dus niet gestoord, zoals bijvoorbeeld bij heesheid of schorheid wel het geval is.
Het stemprobleem van man-naar-vrouw transseksuelen (transvrouwen) is meestal groter dan dat van vrouw-naar-man transseksuelen (transmannen). De stem is vaak te laag en de manier van spreken te mannelijk waardoor de transvrouw als man wordt aangesproken. Het doel van de logopedische behandeling bij transvrouwen is het aanpassen van het spreekgedrag aan de vrouwelijke geslachtsrol, waarbij rekening gehouden wordt met het postuur en karakter van de cliënt en met haar leefomgeving.
Transmannen hebben minder vaak klachten over hun stem, aangezien deze door de hormoonbehandeling daalt. Stemproblemen die zij kunnen hebben zijn problemen m.b.t. het stembereik of een instabiele, gespannen stem met stemvermoeidheid. Daarnaast kan een gebrek aan borstresonans ervoor zorgen dat de stem niet overeenkomt met het mannelijk voorkomen.
Ervaart u als transgender bovenstaande problemen, dan kunt u bij ons terecht. Wij starten met een onderzoek waarbij het frequentiebereik, de gemiddelde stemfrequentie en de dynamiek van de stem bepalen. Ook wordt door ons het gebruik van resonantie, articulatie, intonatie, luidheid, spiergebruik, adem- en stemkwaliteit beoordeeld, terwijl u een tekst voorleest en/of iets vertelt. Daarnaast worden de non-verbale aspecten, zoals mimiek en gebruik van gebaren geobserveerd. Vervolgens wordt een plan opgesteld voor de logopedische behandeling.