Op jonge leeftijd behandelen loont!
Achterblijvende spraak bij jonge kinderen
Als de spraak van uw kind duidelijk achterblijft, is er sprake van vertraagde spraakontwikkeling. Dit kan gepaard gaan met vertraagde taalontwikkeling en samenhangen met andere stoornissen als slechthorendheid of een algehele achterstand. Een veel voorkomende oorzaak is het verminderd horen van kinderen. Dat op zijn beurt weer veroorzaakt wordt doordat er vocht achter het trommelvlies zit. Dit wordt meestal behandeld door het plaatsen van trommelvliesbuisjes door een KNO-arts. Verminderd horen zorgt ervoor dat klanken op elkaar lijken waardoor een kind geen onderscheid kan maken tussen de verschillende klanken. Het komt ook voor het een kind slecht spreekt zonder dat er een duidelijke oorzaak aan te wijzen is.
Wat de oorzaak ook is, uw kind wordt door de omgeving niet begrepen. Logopedie Oisterwijk doet uitgebreid onderzoek naar de taal en spraak van uw kind. Onze voorgestelde behandeling kan direct en/of indirect zijn. Bij indirecte therapie leggen wij uit hoe u het spreken van uw kind stimuleert. Bij directe behandeling staat de wisselwerking tussen uw kind en ons centraal. Wij gebruiken verschillende methodes waarbij we op een speelse manier met uw kind oefenen. Meestal is een vertraagde spraakontwikkeling goed te behandelen, zeker op jonge leeftijd. Kinderen kunnen hiervoor al voor hun 2e jaar bij ons terecht.
Soms komt het leren praten niet of moeizaam op gang. Een mogelijke oorzaak hiervan noemen we verbale ontwikkelingsdyspraxie. Dit is een spraakstoornis waarbij de mond niet op de juiste manier wil bewegen. Het kind heeft problemen met het programmeren, afstemmen en controleren van de bewegingen die nodig zijn voor het spreken. Klanken zijn soms onherkenbaar of ze komen in het woord op de verkeerde plaats terecht. Het komt voor dat het kind de klank wel in het ene woord kan maken en niet in het andere. Kinderen met deze problemen hebben deskundige hulp nodig, het gaat om een stoornis die niet vanzelf herstelt. Wij onderzoeken de spraak van uw kind en stellen een behandelplan op. Ook deze therapie kan al op jonge leeftijd starten bij Logopedie Oisterwijk.
Niet vloeiend spreken
Stotteren of broddelen
Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging verstoord is. Het begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, soms is logopedie nodig. Het komt voor dat iemand op latere leeftijd gaat stotteren. Logopedie Oisterwijk onderzoekt het beginnend stotteren. Vervolgens geven wij advies of verwijzen door naar een stottertherapeut. Bij kinderen betrekken wij uw gezin bij de behandeling.
Joyce de Kousemaeker is gespecialiseerd in RESTART DCM. Dit is één van de twee wetenschappelijk geteste stottertherapieën die in Nederland toegepast worden bij jonge kinderen. Werkend volgens deze therapie, werkt Joyce aan het verlagen van de verwachtingen ten aanzien van het spreken. Soms zijn deze verwachtingen niet in balans met de mogelijkheden die uw kind heeft om vloeiend te spreken. Uw kind wil vlot iets vertellen, terwijl hij/zij daar (nog) niet de mogelijkheden voor heeft. U hoort dan herhalingen, verlengingen of blokkades (vaste stotters). Deze verwachtingen zijn overigens niet alleen die van het kind zelf, maar kunnen ook uit de omgeving van het kind komen, zoals ouders, broertjes/zusjes en leerkrachten. Indien nodig geeft Joyce uw kind mogelijkheden om vloeiend spreken te stimuleren.
Een andere spraakstoornis is broddelen: een niet-vloeiende of a-ritmische spraak. Opvallend zijn: slappe uitspraak, hoog spreektempo en ineenschuiven van woorden (‘tevisie’ i.p.v. ’televisie’). Ook stopwoordjes en snelle klankherhalingen zijn signalen. Daarnaast zijn er moeilijkheden met het formuleren van gedachten en met schrijven. De volle omvang wordt duidelijk rond het zevende jaar. Onze behandeling richt zich vooral op bewustwording van eigen spraak en training in uitspraak, ritme en intonatie. Het behandelingsresultaat hangt af van de ernst van het broddelen, motivatie en concentratievermogen.
Klanken die de verstaanbaarheid beinvloeden
Slissen (lispelen) of nasaal spreken
Bij slissen of lispelen worden de ‘s’ en ‘z’ of en andere klank verkeerd uitgesproken. Bij het uitspreken van de klanken komt de tong tussen de tanden of zijwaarts tussen de kiezen. Logopedie Oisterwijk onderzoekt de oorzaak van het slissen. Daarna starten we de behandeling. Hierbij besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het onderscheid tussen een goede en een foute ‘s’. Ook geven we oefeningen om de spieren in de mond te versterken en de tong op de juiste manier te gebruiken. Het resultaat van de behandeling hangt af van de oorzaak van het slissen, en van factoren als leeftijd, motivatie en inzet.
Er is sprake van een nasaliteitsstoornis of neusspraak wanneer de spraak te veel of juist te weinig door de neus klinkt. Er zijn drie soorten. Open neusspraak is het meest storend voor de verstaanbaarheid. Tijdens het spreken ontsnapt te veel lucht via de neus. Bij gesloten neusspraak klinkt de spraak verstopt. De oorzaak kan bijvoorbeeld een scheef neustussenschot zijn. Gemengde neusspraak is een combinatie van beide vormen. Na verwijzing door een KNO-arts onderzoeken wij de klachten. Onze behandeling bestaat uit oefeningen om de gehemelte spieren te activeren en een energieke uitspraak aan te leren (open neusspraak) of de neusweg beter te gebruiken (gesloten neusspraak). De behandeling van de gemengde neusspraak bestaat uit een combinatie hiervan.
Adres praktijk
Moergestelseweg 34
5062 JW Oisterwijk