Moeite hebben met slikken
Bij baby’s, kinderen en volwassenen
Eet- en drinkstoornissen bij baby’s en kinderen kunnen ontstaan doordat zij de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet goed onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben, weigert om te eten of drinken, of moet leren eten of drinken na langere tijd sondevoeding gehad te hebben.
Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel.
De mond wordt niet alleen gebruikt om de spreken, maar ook om te eten en te drinken. Slikproblemen ontstaan wanneer de lippen, tong, kaken, gehemelte en keel niet goed samenwerken. Een veelvoorkomende oorzaak van slikproblemen bij volwassenen is een beroerte. Andere oorzaken zijn o.a. spierziektes (MS of ALS) of de ziekte van Parkinson, of plaatselijke belemmeringen zoals gebitsproblemen en stijve keelspieren als gevolg van bestraling of operaties in het mond – keelgebied, en algehele verzwakking door bijvoorbeeld ouderdom. Mensen met stem- of ademproblemen kunnen ook slikproblemen hebben, dit komt regelmatig voor bij mensen met Long-Covid.
Medische én sociale gevolgen
Bij volwassenen
Slikproblemen zijn bij volwassenen zijn o.a. verslikken, het uit de mond laten lopen van voedsel of vocht, moeite hebben met kauwen en/of niet goed kunnen doorslikken en het niet goed voelen wat er in de mond of keel gebeurt door vermindering van de gevoeligheid van de mond.
De gevolgen van slikproblemen zijn niet alleen van medische aard (bijvoorbeeld longontsteking bij vaak verslikken of gewichtsverlies), maar ook van sociale aard (bijvoorbeeld er tegenop zien om uit eten te gaan).
Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het slikprobleem stellen wij met u een behandelplan op. Met als uiteindelijk doel beter kunnen slikken, het risico op verslikken verminderen en/of met meer plezier eten en drinken. We doen dat door het aanleren van compensatiestrategieën en specifieke spiertraining. Daarnaast geven we advies over bijvoorbeeld uw houding tijdens de maaltijd, welk voedsel en de wijze van aanbieden van eten en drinken.
De resultaten van behandeling zijn afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis. Soms blijven er beperkingen bestaan: de nadruk van onze behandeling ligt dan op het zo aangenaam mogelijk maken van eet- en drinkmomenten.
Slecht of niet willen eten/drinken
Bij baby’s / kinderen
Eet- en drinkstoornissen bij baby’s en kinderen kunnen ontstaan doordat zij de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet goed onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben.
Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind voeding weigert of moet leren eten of drinken na langere tijd sondevoeding gehad te hebben.
Logopedie Oisterwijk onderzoekt tijdens het (geven van) eten en drinken van uw kind de totale motoriek en lichaamshouding en de aan- of afwezigheid van reflexen. We kijken hierbij naar juiste slikhouding, slikmanier en eventuele hulpmiddelen. Ook adviseert Logopedie Oisterwijk over de houding waarin en de wijze waarop het eten en drinken het best gegeven kan worden. Uiteraard werken we hierbij als nodig samen met andere specialisten zoals een kinderarts of diëtiste.
Adres praktijk
Moergestelseweg 34
5062 JW Oisterwijk