Vroegtijdig onderkennen van belang
Vertraagde taalontwikkeling of TOS
Wanneer een kind problemen heeft met taal, staat dit een goede communicatie in de weg. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zoals gedrags-, leer- en leesproblemen. Er is sprake van een vertraagde taalontwikkeling wanneer een kind op taalgebied beduidend achterblijft. Er is sprake van TOS (taalontwikkelingsstoornis) wanneer een kind op taalgebied beduidend achterblijft of afwijkt in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Uw kind kan problemen hebben met:
- taalbegrip (uw kind vindt het moeilijk taal te begrijpen)
- taalvorm (korte, ongestructureerde zinnen, kromme zinnen en moeite met woordvorming)
- taalinhoud (kleine woordenschat en het begrijpen/vertellen van verhalen is moeilijk)
- taalgebruik (moeite met communicatie en communicatievoorwaarden als beurtgedrag, luisteren en oogcontact).
Behandeling van een vertraagde taalontwikkeling of TOS kan het best zo vroeg mogelijk starten. De gevoelige leeftijd voor het leren van een taal is van 0 tot 6 jaar. Deze periode is dus van grote invloed op de verdere taalontwikkeling.
Logopedie Oisterwijk onderzoekt de taalontwikkeling van uw kind met gestandaardiseerde testen. Ook verzamelen we informatie over de omgeving van uw kind. Soms adviseren wij u een algeheel ontwikkelingsonderzoek om te zien of er andere stoornissen zijn die de (taal)ontwikkeling van uw kind belemmeren. Naar aanleiding van de uitslagen van de onderzoeken en verzamelde informatie stellen we een diagnose. Samen met u maken we een plan om gericht aan de taalontwikkeling van uw kind te werken.
Er bestaan diverse therapievormen, waaronder de indirecte en directe therapie. Bij de indirecte therapie informeren en instrueren wij u hoe u de taalontwikkeling van uw kind stimuleert in allerlei dagelijkse situaties. Bij de directe therapie werken wij met uw kind aan de behandeldoelen. Als nodig werken wij samen met leerkrachten en andere behandelaars om zo effectief mogelijk te werken.
Adres praktijk
Moergestelseweg 34
5062 JW Oisterwijk