nieuwe vestiging in Moergestel logopedie

1 april gaat onze tweede praktijk in Moergestel open. We zijn gevestigd in het pand van Medifit, Raadhuisstraat 1a.

Op dinsdag van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag van 13.00 – 17.00 uur kunt u terecht voor logopedische behandelingen door Mae. U kunt daarvoor nu al afspraken maken. Neem daarvoor contact op via info@logopedie-oisterwijk.nl of bel met Mae (06 – 16002483).

Heeft u vragen? U kunt ook zonder afspraak binnen lopen tijdens ons spreekuur: iedere dinsdag van 12.00 – 13.00 uur.

Graag tot ziens in Moergestel!

Mae stagiaire bij Logopedie Oisterwijk

Mae Junggeburth werkt sinds 1 maart 2025 als allround logopediste bij Logopedie Oisterwijk. Zij is werkzaam op maandag, woensdag en donderdagochtend op de locatie aan de Moergestelseweg 34 in Oisterwijk (in het gebouw bij Medifit Fysiotherapie) en vanaf 1 april pp dinsdag en donderdagmiddag in Moergestel aan de Raadhuisstraat 1A (in het gebouw van MediFit Moergestel).

Mae is gespecialiseerd in OMFT en andere afwijkende mondgewoonten, spraak- en taalproblemen, verkeerde spreekademhaling, globusklachten en manuele facilitatie van het strottenhoofd bij stem- en slikproblemen.

Voor veel cliënten zal Mae een bekend gezicht zijn. In 2024 liep ze haar eindejaarstage bij ons en voerde ze haar onderzoek/afstudeerscriptie uit. Ook in het derde jaar van haar opleiding liep ze stage bij ons.

In januari en februari kun je Isabelle van Noije tegenkomen in onze praktijk. Ze loopt dan stage bij Astrid en Joyce.

Regelmatig krijgen wij in onze praktijk vragen over de vergoeding van logopedie door de zorgverzekering.

Wilt u weten wat vergoed wordt?

Op zorgverzekeringswijzer.nl kunt u alle vergoedingen bekijken.

cursus Astrid adem-, globus en slikklachten

Astrid volgde de cursus Hartcoherentie en kan mensen met adem-, globus (brokje in de keel)- en slikklachten helpen met een methode die de hartcoherentie verbetert..

Het verschil in hartslagen bij de in- en uitademing wordt hartritme variabiliteit genoemd. Bij inademen gaat het hart sneller kloppen en bij uitademen vertraagt je hartslag. Een hoge hartslag variabiliteit is gezond en het vertelt iets over de autonomie en status van het lichaam. Ontspannen (leren) in- en uitademen beïnvloedt het hartritme en zorgt voor een coherent ritme. Tijdens haar behandeling volgens deze methode leert Astrid u hoe u uw hartcoherentie kunt trainen en beïnvloeden.

Zij volgde deze cursus in Dongen bij praktijk Gerrits Hoofd Hals Therapie en Ademregie.

Astrid heeft met succes de cursus Parkinson en Ademhalingsproblemen afgerond, waardoor ze mensen die de ziekte van Parkinson hebben nog beter kan begeleiden.

Iemand die Parkinson heeft, kan verschillende ademhalingsproblemen hebben. Dit is mede afhankelijk van het stadium. In het algemeen:

  • In het begin van de ziekte
    De aansturing kan al minder goed zijn, over het algemeen heeft men hier geen last van. Af en toe wordt vergeten diep in te ademen, vooral bij het doen van meerdere dingen tegelijk en vooral bij spreken: aan het eind van de zin komen mensen adem tekort.
  • Wat later in de ziekte
    Men ervaart hinderlijke en beperkende ademhalingsproblemen, je ziet dan dat er oppervlakkig en hoog in de borst geademd wordt. Medicatie kan deze problemen soms verergeren: na  inname van medicatie ervaart men in eerste instantie ademproblemen.
  • In nog latere fase
    Door het afnemen van kracht vermindert de hoest- en slikkracht. Een training om krachtig uit te ademen is dan vaak nodig.

Kinderen die stotteren willen vaak veel vertellen, maar spreken niet vloeiend. In het spreken zijn dan herhalingen, verlengingen of blokkades (vaste stotters) hoorbaar. Dit komt doordat de hersenen, zenuwen en spieren die gebruikt worden bij het spreken niet zo goed samenwerken.

Joyce rondde onlangs een cursus RESTART DCM af. Dit is één van de twee wetenschappelijk geteste stottertherapieën die in Nederland toegepast worden bij jonge kinderen. Werkend volgens deze therapie, kijkt en werkt Joyce aan het verlagen van de verwachtingen ten aanzien van het spreken. Soms zijn deze verwachtingen niet in balans met de mogelijkheden die het kind heeft om vloeiend te spreken. Het kind wil vlot is vertellen, terwijl hij/zij daar (nog) niet de mogelijkheden voor heeft. Deze verwachtingen zijn overigens niet alleen die van het kind zelf, maar kunnen ook uit de omgeving van het kind komen, bijvoorbeeld van ouders, broertjes/zusjes en leerkrachten.  Als nodig geeft Joyce het kind ook mogelijkheden om vloeiend spreken te stimuleren.

Klik hier voor meer informatie over de RESTART DCM therapie.

Bij Amber kunt u nu ook terecht voor Moving Cupping Therapie. Cupping is een zuigtechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid en vervolgens bewogen worden over de huid.

Deze therapie zetten we in naast manuele facilitatie van de larynxspieren (spieren van aangezicht, strottenhoofd en nek- hals- keel- gebied), stemmassage en taping van het nek- en halsgebied, omdat het liftende effect van cupping op de huid en bindweefsellagen een waardevolle aanvulling is.

De therapie werkt ontspannend en mobiliserend, zorgt voor afvoer van afvalstoffen en vocht, verbetert de doorbloeding, elasticiteit en stevigheid van de huid, en helpt bij verminderen van pijn.

Klachten die behandeld worden met o.a. de Moving Cupping Therapie zijn:

  • kaakklachten
  • nek- en hals klachten
  • brok in de keel gevoel (globus)
  • een verkeerde houding
  • te veel spanning
  • slikproblemen

Astrid van Noije is aangesloten bij een van de netwerken van MS Zorg Nederland, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met multiple sclerose en hun naasten. Zij volgde hiervoor de basisopleiding bij dit netwerk, waarin ze geschoold werd in alles rondom multiple sclerose (MS).

MS kan negatieve invloed hebben op spraak en communicatie. Ook problemen met gehoor, kauwen en slikken komen voor. De kwaliteit van leven kan door deze klachten sterk verminderen. Astrid is gespecialiseerd in het verlenen van zorg op dit vlak.

Meer informatie over logopedische behandeling bij MS? Neem dan contact op met Astrid van Noije.